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SYLLABUS:  It is ethically proper under the Ohio Code of Judicial Conduct for a judge to make a charitable contribution from personal or judicial campaign funds.  A judge’s name, with or without the title “judge” or “honorable” may be recognized in the same manner as other contributor’s names are recognized—Rule 3.7(A)(5) allows some name recognition in connection with participation in activities sponsored by educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for profit if it does not reflect adversely on the judge’s independence, integrity, or impartiality.  A charitable contribution from judicial campaign funds may be made in an election or non-election year—there is no ethical restriction.  But, a judge’s charitable contribution from judicial campaign funds must be in compliance with R.C. 3517.08(G) and reported as an expenditure as required by R.C. 3517.10.  A charitable contribution from personal funds may be made in an election or non-election year—there is no ethical restriction. But, a judge should be aware that although a charitable contribution from personal funds is presumed to be made for charitable purposes, the Ohio Elections Commission has advised in Op. 90-1 that the presumption may be rebutted and the reporting requirements of state campaign finance law may be implicated if the charitable contribution from personal funds is made for the purpose of promoting a present or possible future election.  Whether a charitable contribution is made for the purpose of promoting a present or possible future election is a factual and legal determination outside this Board’s advisory authority.  Pertinent factors identified by Ohio Elections Commission in Opinion 90-1 are cited within this Board’s opinion.
OPINION:  This opinion addresses a question regarding judges’ charitable contributions of personal or campaign funds to non-profit organizations in an election or non-election year.
Is it proper for a judge to make a charitable contribution from personal or campaign funds to an educational, religious, charitable, fraternal, or civic organization not conducted for profit in an election or a non-election year even though the contribution might result in some name recognition for the judge?
A judge’s use of personal or campaign funds for charitable contributions implicates both the Ohio Code of Judicial Conduct and Ohio’s campaign law set forth in Chapter 3517 of the Ohio Revised Code.  The Board of Commissioners on Grievances and Discipline has advisory authority pursuant to Gov.Bar R. V(2)(C) as to the Ohio Code of Judicial Conduct.  The Ohio Elections Commission has advisory authority pursuant to R.C. 3517.153(D) as to state campaign law.  In this opinion, this Board will advise as to the ethical question presented to it, relying on the Ohio Elections Commissions advice as to the application of the law.

Judges, like other citizens and community leaders, are sometimes asked to contribute financial support to educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for profit.  And, judges, like other individuals, may wish to contribute even when not specifically asked to do so by the charitable organization.
A judge, like any other contributor, might receive some name recognition in return for making a contribution to a non-profit organization.  For example, a judge might be asked to sponsor a hole at a golf outing; to place a patron advertisement in an event program; or to cover the expenses of sport uniforms, event t-shirts, or event banners.  The opportunity then might arise for the judge’s name to appear on the sign at the golf hole; in an advertisement in the program; on the sports uniforms, event t-shirts, or the event banners; or in a simple listing with other contributors in an event program.
Three threshold ethical issues are: May personal or campaign funds be used to make charitable contributions; is some name recognition for the contribution permissible; and does it matter whether the contribution occurs in an election or non-election year?  These ethical issues are addressed herein.
Providing financial support through a contribution is one way for a judge to participate in the activities of a non-profit organization.  Under Rule 3.7 of the Ohio Code of Judicial Conduct, a judge is permitted to participate in the activities of educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for profit, subject to the requirements set forth in Rule 3.7 and Rule 3.1.  A judge should review these rules in their entirety, but one fundamental requirement of Rule 3.1(C) is that a judge should not “[p]articipate in activities that would appear to a reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity, and impartiality.”  Before making any contribution a judge should give consideration to whether the contribution has an impact upon the judge’s independence, integrity, and impartiality.
The Ohio Code of Judicial Conduct does not prohibit a judge from contributing personal funds to an educational, religious, charitable, fraternal, or civic organization not conducted for profit.  Nor, does the Ohio Code of Judicial Conduct prohibit a judge from contributing campaign funds to an educational, religious, charitable, fraternal, or civic organization not conducted for profit.  [As a reminder, Rule 4.1(A)(4) prohibits a judge from expending campaign funds to a political party or a candidate for public office, except as permitted by division (B)(2) or (B)(3) of the rule.]
Under state law, a charitable contribution from a campaign fund is permissible if in compliance with R.C. 3517.08(G).  Pursuant to R.C. 3517.08(G), “[a]n expenditure for the purpose of a charitable donation may be made if it is made to an organization that is exempt from federal income taxation under subsection 501(a) and described in subsection 501(c)(3), 501(c)(4), 501(c)(8), 501(c)(10), or 501(c)(19) of the Internal Revenue Code or is approved by advisory opinion of the Ohio elections commission as a legitimate charitable organization.  Each expenditure under this division shall be separately itemized on statements made pursuant to section 3517.10 of the Revised Code.”

Under state law, a charitable contribution from personal funds is not prohibited, but as advised upon by the Ohio Elections Commission, the reporting requirements of state campaign law may be implicated if the charitable contribution is made for the purpose of promoting a present or possible future election.  In Opinion 90-1, the Ohio Elections Commission advised that “[a]n officeholder who makes a charitable contribution from his personal funds to a charity is not required to report such expenditure in compliance with Revised Code section 3517.10(A) when the charitable contribution is not made in whole or in part for the purpose of promoting a present or possible future candidacy, as determined by the conditions set forth in this opinion.”
In Opinion 90-1, the Ohio Elections Commission stated:  “In Advisory Opinion No. 89-4 this commission considered whether certain expenditures from the personal funds of officeholders, including the purchase of patron ads in publications published by charitable organizations, are considered to be campaign contributions.  The commission stated that the test for whether a disbursement of funds is a reportable expenditure under Chapter 3517 is whether the purpose is ‘in whole or in part’ to bring about the possible nomination or election to public office of an individual.  For example, if the purpose of making contributions is in whole or in part to build name recognition or gain publicity for a present or future candidacy, the contribution must be reported in compliance with Chapter 3517.”
Thus, a judge’s use of personal funds for charitable contribution may or may not be a reportable campaign expenditure depending upon the facts.
In Op. 90-1, the Ohio Elections Commission expressed the view that “[t]here is a strong presumption that contributions to recognized charities are made for charitable purposes.”  This Board agrees with that presumption.  The Ohio Elections Commission advised that objective criteria could be used to rebut the presumption that it is a charitable contribution:  “The objective factors to be considered include, but are not limited to, the following:  whether the officeholder has control or significant input over the publicity resulting from the contribution, whether the title by which the officeholder is listed in the publicity is an honorific title and not the title to a specific office, whether the officeholder has a history of charitable giving to the same charity, which party initiated the contribution and the timing of the contribution in relation to the election at which the officeholder will seek election.  The test is one of assessing all relevant factors.”
In Op. 90-1, the Ohio Elections Commission was responding to a judge’s request for advice as to the following question:  “Must contributions from an officeholder’s personal funds to a local hospital or the United Way be reported as a campaign expenditure, when the officeholder knows that the donation will be widely publicized or acknowledged in the recipient’s literature or on a prominently displayed plaque?”  The Ohio Elections Commission discussed the following factors as relevant to the judge’s question as to whether a charitable contribution from personal funds is a reportable expenditure under state campaign finance law.
One factor to be considered is whether the officeholder has control or significant input over the public acknowledgment of his or her contribution.  With an advertisement the purchaser controls the content of the message published, the size of the message, and the frequency of publication.  Although charities often publish a list of all contributors or place a plaque to acknowledge a significant contribution, the contributor’s control or input is generally limited to giving permission for his or her name to be published.

The nature of the title by which the officeholder is listed in the publicity must also be assessed.  The honorific title of “Judge”, is customarily retained after the person leaves office.  Moreover, the title “Judge” is generic and the title to a specific office.  The title “Judge of the Huron County Juvenile Court” is the title to a specific office, as is a reference, for example, to the office of Highland County Prosecutor.

The officeholder’s history of charitable giving should also be considered.  A history of charitable giving to the same charity, including prior to becoming an officeholder, lends credence to the claim that the contribution in question is solely for charitable purposes.  You have stated that you do have a prior history of charitable giving.
Also, to be considered is the party that initiated the contribution.  You have stated that the charitable organizations approached you with the request for a contribution.

The timing of the contribution relevant to the possible reelection effort of the officeholder is also relevant.  Although the proximity of the reelection campaign and the contribution may be closely timed, that in itself is not enough to defeat the presumption of a charitable purpose.  You have stated that you must seek reelection in 1990.  In this instance, the other objective criteria counterbalance the question of time.

Ohio Elections Commission, Op. 90-1 (1990).
As to the ethical question presented to this Board, several premises must be noted.  First, while the solicitation and receipt of campaign contributions is limited to a particular time period identified in Rule 4.4(F), expenditures of campaign funds are not time limited and thus may occur at any time during an election or non-election year provided that the expenditure is not a solicitation of funds.  See Ohio Sup.Ct., Bd of Comm’rs on Grievances & Discipline, Op. 97-6 (1997).  Second, a judge is not prohibited from receiving some name recognition in connection with participation in activities sponsored by educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for profit.  Rule 3.7(A)(5) permits “[a]ppearing or speaking at, receiving an award or other recognition at, being featured on the program of, and permitting his or her title to be used in connection with an event of such an organization or entity, provided the participation does not reflect adversely on the judge’s independence, integrity, or impartiality.”  Comment [4], Rule 3.7 states “[i]dentification of a judge’s position in educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations on letterhead used for fundraising or membership solicitation does not violate this rule.  The letterhead may list the judge’s title or judicial office if comparable designations are used for other persons.”
In conclusion, this Board’s advises as follows.  It is ethically proper under the Ohio Code of Judicial Conduct for a judge to make a charitable contribution from personal or judicial campaign funds.  A judge’s name, with or without the title “judge” or “honorable” may be recognized in the same manner as other contributor’s names are recognized—Rule 3.7(A)(5) allows some name recognition in connection with participation in activities sponsored by educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted for profit if it does not reflect adversely on the judge’s independence, integrity, or impartiality.  A charitable contribution from judicial campaign funds may be made in an election or non-election year—there is no ethical restriction.  But, a judge’s charitable contribution from judicial campaign funds must be in compliance with R.C. 3517.08(G) and reported as an expenditure as required by R.C. 3517.10.  A charitable contribution from personal funds may be made in an election or non-election year—there is no ethical restriction. But, a judge should be aware that although a charitable contribution from personal funds is presumed to be made for charitable purposes, the Ohio Elections Commission has advised in Op. 90-1 that the presumption may be rebutted and the reporting requirements of state campaign finance law may be implicated if the charitable contribution from personal funds is made for the purpose of promoting a present or possible future election.  Whether a charitable contribution is made for the purpose of promoting a present or possible future election is a factual and legal determination outside this Board’s advisory authority.  Pertinent factors identified by Ohio Elections Commission in Opinion 90-1 are cited within this Board’s opinion.
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